A szkeptikusok társasága a következő dolgokban hazudik vagy téved a 2020. május 19-én kiadott közleményében.

 
 

(Megjegyzés: ez a poszt eredetileg 2020. május 19-én jelent meg, csak azóta blogot kellett cserélni, és csak így tudtam áthozni a cuccokat)

1. " Azonban a HKO egyes elemeiről, mint például az akupunktúra, szigorú protokoll szerint elvégzett vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy hatástalanok."

nem igaz.

2. "Az is megállapítható, hogy a HKO főbb alapelvei, mint a meridiánokon áramló életenergia"

Semmi ilyesmit nem állít a HKO. A qi nem életenergia. Semmilyen értelemben nem az. A szkeptikusok társasága még arra sem vette a fáradtságot, hogy a minimális utánajárást elvégezze.

3. "hiába, hogy például egyes gyakran alkalmazott gyógynövények esetenként tényleg hatásosak lehetnek, a komplett rendszer tudományosalapon erősen kritizálható."

A szkeptikusok társasága még az alapfogalmakat sem ismeri egy magyar narancs cikk mélységnél jobban (ami - tekintve, hogy a hivatkozott Barotányi cikk is wikipédia szinten van képben - nem vet alami jó fényt a tudományosság saját maguk által kikiáltott védelmezőire), nemhogy a komplett rendszert.

4. " Történeti szempontból fontos megemlíteni, hogy a HKO jelenlegi rendszerét az 1950-es években Mao Ce-Tung utasítására állították össze, egymással össze nem függő népi gyógymódokból, hogy az akkori súlyos orvoshiányt enyhítsék."

Nem igaz. A szkeptikusok társasága még csak érintőlegesen sincs tisztában a HKO jelenlegi rendszere kialakulásának történetével.

5. "Egyesületünk célja a tényeken alapuló racionális gondolkodás értékének és a tudomány eredményeinek ismertetése, valamint az irracionális, áltudományos nézetek kritikája. "

Az Akupont Hagyományos Kínai Orvosi rendelő sok sikert kíván ebben a társaságnak, de szabadjon megjegyezni, hogy "a tényeken alapuló racionális gondolkodás értékének (...) ismertetésé"-hez nem árt, ha egy wikipédia szócikk mélységnél jobban ismerjük tárgyunkat.

Úgy véljük, hogy a nagybetűs (Félkövér! Kurzív!) T.U.D.O.M.Á.N.Y.O.S.S.Á.G. jobban jár, ha a szkeptikusok ilyen közlemények helyet inkább megkérik Vágó Pista bácsit, hogy nagy médianyilvánosság előtt fogyasszon el egy marék szőlőcukrot. Annak legalább van szórakoztatóipari értéke.