Sorozatunkban tudományos igényességgel vesszük végig azokat a népszerű tévedéseket és csúsztatásokat, amik a Hagyományos Kínai Orvoslást övezik.

 

Amikor a hagyományos kínai orvoslást kell ekézni, elég gyakran előkerül az a topik, hogy ugye azért van olyan kevés orrszarvú, meg tobzoska, meg tigris, mert az akupunktúrások azt hiszik, hogy attól áll majd föl, ha megeszik ezeket az állatokat. Ez butaság.

 

A gazdag és befolyásos kínai illetve Dél-Kelet ázsiai emberek nem azért vesznek orrszarvú szarvat és tigrispéniszt a feketepiacon, mert ettől remélik a szexuális életük jobbá tételét. Arra ők is ugyanazt szerzik be, amit a világ minden civilizált és kevésbé civilizált pontján a gazdag és befolyásos emberek: viagrát, kokaint és repülőjegyet a Jeffrey Epstein szállodalánc egyik szigetére.

A kínai gazdag és befolyásos emberek ugyanazért vásárolnak orrszarvú szarvat és tigrispéniszt a feketepiacon, amiért megveszik a forrón gőzölgő kutyaszart is százszoros áron, ha az díszdobozos csomagolásban, piros szalaggal átkötve kerül a polcokra. Azért veszik ezeket a dolgokat, mert eszméletlenül  drága ráadásul csak akkor tudod megvenni, ha a talicska pénz mellé vannak kapcsolataid. Ezekről a dolgokról a megfelelő helyeken ráadásul mindenki tudja, hogy eszméletlenül drágák, ebből kifolyólag pedig komoly státuszszimbólumnak számítanak.

Ha valaki vastag vörös szalaggal átkötött díszdobozos tigrisfasszal állít be a tavaszünnepi tuhao bálba (ez kb. a magyar operabál megfelelője lenne, annyi különbséggel, hogy itt a magyar operabál közönsége 99,9%-ának legfeljebb sétálójegyre tellenék), akkor garantáltan mindenki látni fogja, mekkora király is ő valójában: akkora, hogy nemcsak végtelen pénze van, de szuperprémium összeköttetései is. Plusz vastag, vörös szalaggal átkötött tigrispénisze.

Pontosan ugyanez a helyzet az orrszarvúszarvval is: Kínában manapság sehol, semmilyen hko kórházban nem írnak föl egyetlen gramm orrszarvú szarvat sem. Ami nem jelenti azt, hogy az orrszarvúak biztonságban vannak, és a magzati alkohol szindrómában szenvedő, svéd, közepesen autista kislányok nyernek egy szusszanásnyi pihenőidőt, amikor nem kell úgy tenni, mintha amit csinálnának, nem szimpla iskolakerülés lenne. Ugyanis attól még, hogy a HKO már nem használja a cuccot, kereslet, az nagyon is van rá. Csak éppen annak semmi köze a hagyományos kínai orvosláshoz.